Hvad er STU?
Helt overordnet
STU er en treårig ungdomsuddannelse for unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov, som ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse. På uddannelsen kan unge med særlige behov opnå personlige, sociale og faglige kompetencer. Unge under 25, der ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse, har et retskrav på at få tilbudt en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.
Uddannelsen er ikke kompetencegivende til videre uddannelse eller erhverv. Den har alene til formål, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse.
Visitation
UU målgruppevurderer eleven til STU Slagelse efter elevens eget ønske. Visitationsudvalget godkender endeligt elevens ansøgning. Forløbet starter med en 12 ugers afklaringsperiode. UU og pårørende spiller efterfølgende en vigtig rolle for et succesfuldt STU forløb og deltager jævnligt i statusmøder undervejs.
Det er STU’ens opgave at eleven bliver afklaret så godt som muligt i forhold til jobafklaring, videre uddannelse eller pension. Der er efter STU forløbet flere muligheder for udslusning.
3-årigt forløb
En STU må maksimum være tre år lang og skal tages over fem år (mulighed for pausering undervejs). De tre år tages som udgangspunkt på den samme STU, men der er mulighed for at skifte undervejs hvis det giver mening for den unge.
Uddannelsesforløbet er forskelligt fra elev til elev.
På de tre år er det målsætningen at der afklares forskellige forhold omkring bolig og/eller beskæftigelse. Det gøres ved at eleven arbejder med relevante personlige, sociale og faglige forhold.